Discography

Zimmermann, Bernd Alois: Die Soldaten

Nederlands Philharmonisch Orkest, Regie: Willy Decker; Wesener: Frode Olsen; Marie: Claudia Barainsky; Charlotte: Lani Poulson; Weseners alte Mutter: Hebe Dijkstra; Stolzius: Michael Kraus; Stolzius' Mutter: Kathryn Harries; Obrist: Marek Gasztecki; Desportes: Tom Randle; Pirzel: Alexander Kravets; Eisenhardt: Urban Malmberg; Haudy: Adrian Clarke; Mary: Kay Stiefermann; Drei junge Offiziere: Michael Smallwood, Brian Galliford, Pascal Pittie; Die Gräfin de la Roche: Helen Field; Der junge Graf: Christian Baumgärtel; Der junge Fähnrich: Fabio Trümpy; Der betrunkene Offizier: Erik Slik

Live-Aufnahme vom 20.11.2010, Radio 4 (NL)

House of Opera, CD84868, 2010

Enthaltene Werke

Zimmermann, Bernd Alois: Die Soldaten

Pressestimmen

In Haenchen's hands Zimmerman's score, initially considered unsingable, gripped from the very first sound-explosion through to the militaristic, surround-sound ending, building up to an overwelming climax. No wonder the audience gave Haenchen and the musicians a triumphal reception.
Erna Metdepenninghen
Opera, 01. February 2011
In mei 2003 bracht De Nederlandse Opera voor het eerst Zimmermanns Die Soldaten in de regie van Willy Decker en gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Het bleek een voltreffer van de eerste orde en tevens het meest bejubelde opera-evenement van het seizoen. En dan te bedenken dat alle solisten nog niet eerder in deze eens door Günter Wand - en na hem vele anderen - 'onspeelbaar' geachte opera hadden gezongen. Voor een uitvoering in München in 1969, zo leert ons de Grove, waren maar liefst 33 orkestrepetities en 377 oefensessies voor de solopartijen nodig geweest.
Het dagblad Trouw vatte de voorstelling kernachtig samen: oogverblindend, oorverdovend en verstandverbluffend. De herneming in oktober van het vorig jaar met merendeels dezelfde bezetting was zo mogelijk nog een groter succes, wat zich niet zo gemakkelijk laat verklaren: jarenlang gold Die Soldaten als een technisch onmogelijk uit te voeren opera, met zijn vele simultaanscènes die zich over drie toneellagen uitstrekken, zijn vier verschillende orkesten plus een uitgebreide slagwerksectie, een jazzcombo en dan ook nog met naadloos in te passen film- en geluidsbanden. En wie kan zo’n 120 musici, 45 solisten en tientallen figuranten goed in de hand houden? Een waar leger in de orkestbak en op het toneel van Het Muziektheater, maar met slechts één generaal op de bok die spitsroeden moet lopen: Hartmut Haenchen. Hij deed het wel zonder hulpdirigenten en hoe! Maar die kolkende uitvoering hebben we nu eenmaal niet op dvd, hoewel die er ten slotte misschien wel komt. Maar menigeen zal zo verstandig zijn geweest om de televisieuitzending op te nemen, al werd het geluid helaas weer gecomprimeerd door die onzalige limiters die nog steeds worden gebruikt. Wanneer wordt aan die praktijk nu eens een einde gemaakt? Het wordt al zolang beloofd.
http://www.opusklassiek.nl/dvd-producties/dvdzimmermann01.htm
www.opusklassiek.nl, 01. December 2010