Texts

Klassieke Muziek Agenda 2001: "Voorwoord"

Vorwort in Terminkalender "Klassieke Muziek Agenda 2001" in niederländischer Sprache

Den Text als PDF-Datei können Sie am Ende des Textes downloaden.

Voorwoord

„Wer Musik nicht liebt, verdient es nicht, ein Mensch genannt zu werden; wer sie nur liebt, ist ein halber Mensch; wer sie aber treibt, ist ein ganzer Mensch.“ (Goethe)

Geachte muziekliefhebber,

De mens brengt graag grenzen aan, deelt de hem (haar) omringende werkelijkheid in hokjes in. Muziek doorbreekt juist grenzen, of verlegt ze. Daarom is muziek een groot goed, en een wezenlijke bestaansvoorwaarde. Zonder muziek zou ik niet kunnen leven, en dat geldt waarschijnlijk ook voor u, of u nu professioneel bent of een zogeheten amateur. Dat woord betekent letterlijk: liefhebber. Ook hier doorbreekt de Muziek grenzen: in de juiste zin van het woord zijn alle gebruikers van deze agenda ‘amateurs‘, liefhebbers. In dat opzicht lijkt het of Goethe met de bovenstaande woorden de mensheid in hokjes stopt. Goethe was echter zelf liefhebber, maar geen musicus; zijn uitspraak is meer een verzuchting, die getuigt van een diepgewortelde liefde voor de muziek.
Goethe achtte het beluisteren en beoefenen van muziek zo hoog, dat hij praten erover maar ‘böse Unterhaltung‘ vond. Toch denk ik dat iedere muziekliefhebber moet blijven nadenken over muziek. Op dit moment voer ik Mahlers ontzagwekkende symphonische oeuvre uit in een driejarig project met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar ik geef ook lezingen over het muziekleven in Mahlers tijd, plaats mijn interpretaties tegenover die van gerespecteerde voorgangers, en publiceer een reeks ‘fictieve brieven‘ van Mahler aan een Vriend. ‘Twijfel als wapen‘: dat is de titel van de biografie die Bas van Putten over mij schreef – het is voor mij een motto geworden. Twijfel doorbreekt grenzen, zorgt voor een nieuwe, heldere kijk op bekende materie, is de ultieme creatieve kracht die iets toevoegt, en daarmee de zoveelste uitvoering van een Mahlersymphonie de moeite waard maakt te beluisteren.

Ik hoop, dat u deze agenda zult vullen met veel muzikale afspraken.

Hartmut Haenchen

Zurück