CDs / DVDs

www.hifi.nl, 01. March 2007
Operaliefhebbers: groot nieuws. U kunt de videobanden die u ooit opnam van de televisie-uitzendingen van de sensationele eerste Nederlandse uitvoering van Der Ring des Nibelungen uit 1999 weggooien. De complete tetralogie, samen ruim 14 uur superieur muziektheater, is nu op DVD gezet, op een wijze die volledig recht doet aan de imposante productie. Te beginnen bij het begin: Das Rheingold. ?

De Ring is een totaal megalomane onderneming, passend bij de mythische thematiek. De opzet zoals Wagner die bedacht had was eigenlijk nergens realiseerbaar, zodat er een speciaal theater gebouwd werd in Bayreuth. Dit groeide uit tot een soort bedevaartsoord waar nog steeds de jaarlijkse Festspiele georganiseerd worden.
Het project van De Nederlandse Opera, geregisseerd door Pierre Audi, in Het Muziektheater in Amsterdam moet een van de meest ambitieuze en vernieuwende uitvoeringen van de volledige Ring ooit zijn, zeker buiten Bayreuth. ??Deze ambitie toont zich in alle aspecten. Een topcast, schitterende kostuums en een decor dat amper in het qua podiumoppervlak toch al ruim bemeten Muziektheater past. Het bestaat uit in de hoogte beweegbare plateaus, waarbij het orkest op het podium tussen de spelers geplaatst is, en niet in een orkestbak. De zangers kunnen hierdoor tot vlak bij het publiek komen, waardoor ze niet steeds op vol volume hoeven te zingen.
Het ziet er fantastisch en futuristisch uit, wat ook wel nodig is als je complete werelden moet verbeelden, inclusief het Walhalla. Muzikaal maakte dirigent Hartmut Haenchen gebruik van kersverse nieuwe uitgaven van de partituren, waarin alle aanwijzingen van Wagner’s assistenten op basis van voortschrijdende inzicht verwerkt zijn. ??Het verhaal is gebaseerd op Scandinavische en Germaanse mythen en legenden, zoals de Edda, zodat het niet vreemd is dat er opvallende gelijkenissen zijn met Tolkiens’ In de ban van de Ring. Ook hier wordt een ring gesmeed die macht geeft, maar daarmee ook een grote last bezorgt. De prijs voor het dragen van de uit in de Rijn opgeslagen goud gesmede ring is namelijk een leven zonder liefde, want liefde en macht (goud) sluiten elkaar uit. (Een trouwring is dan ook een vreemd idee.) Achtereenvolgens ondergaan Alberich, de god Wodan en de reus Fafner de last van de ring. ??Als extra’s op de DVD`s zijn opgenomen een vijftig minuten durende documentaire over het hele project, met interviews met betrokkenen, en een uitgebreide synopsis, ondanks de ondertiteling geen overbodige luxe bij het complexe verhaal. Alles in perfecte beeld- en geluidskwaliteit. Een fantastisch project, waar we graag nog eens op terugkomen bij gelegenheid van een volgend deel. ???Aanvullende informatie: ?2 DVD’s, Speelduur: 206 minuten ?Beeld: 16:9 anamorf ?Geluid: stereo, 5.1 en DTS ?Uitvoerenden: John Bröcheler, Henk Smit, Graham Clark, Reinhild Runkel, Chris Merritt, Anne Gjevang; Residentie orkest o.l.v. Hartmut Haenchen ?Uitgave: Opus Arte ?Website de Nederlandse Opera: www.dno.nl