Han kunne have haft sit gennembrud i Bayreuth allerede i 1980’erne, og det var ikke, fordi han takkede nej, at Hartmut Haenchen ikke fik det.
Forklaringen fandt den tyske dirigent, da han fik mulighed for at gennemgå sine sagsmapper i Stasis arkiver. Brevet med invitationen fra den daværende leder af Wagnerfestspillene, Wolfgang Wagner, var blevet opsnappet af det østtyske ministerium for statssikkerhed, der havde valgt ikke at sende det videre.
Hartmut Haenchen voksede op i DDR, hvor han tidligt faldt i unåde. Dels på grund af politiske protester. Dels fordi han allerede som studerende insisterede på at opføre musikken, sådan som den faktisk var skrevet, og ikke for eksempel bruge den modificerede østtyske oversættelse af Händels ’Messias’, der nedtonede værkets religiøse indhold.
Følgen blev, at han blev chikaneret af myndighederne. Selv om han havde foden inden for på operaen i Dresden, havde han i perioder forbud mod at dirigere. Tilbud om dirigentstillinger i Østtyskland blev annulleret fra officielt hold, og selv om aftalen var i hus, blev stillingen som chefdirigent for Berlins Komische Oper taget fra ham.
Stædig ekspert
Til sidst kørte Stasi imidlertid træt og lod Haenchen rejse, forklarer han i sin »politiske biografi« på sin hjemmeside, og i dag er han anerkendt som en af Tysklands bedste dirigenter.
Den stædige mand fra Dresden giver ikke op, før tingene er i orden, og da festspillene i Bayreuth denne sommer pludselig stod uden ’Parsifal’-dirigent, var det Haenchen, der trådte til og med kun 12 dage til premieren skabte en dundrende succes.
Thomas Michaelen
<a href="http://politiken.dk/kultur/musik/ECE3408768/stasi-gjorde-hvad-de-kunne-for-at-oedelaegge-oesttysk-dirigents-karriere/" target="_blank">Ganzer Artikel</a>