Kalender

28. Mai 2022 · Amsterdam, Concertgebouw, 20:15 Uhr

Willem Jeths: Scale Le Tombeau de Mahler
Anton Bruckner: Sinfonie Nr. 8

Nederlands Philharmonisch Orkest

Bruckner-Zyklus, Radioaufnahme NPO, Radio 4 Sendung am 1.6.2022 20:00 Uhr und später in der Mediathek

Pressestimmen

Wie van veteraan Hartmut Haenchen (79) een bedaagde en gerijpte Bruckner had verwacht, ging gedurende de uitvoering van de Achtste symfonie (1890) steeds rechterop zitten. Want de immer onderzoekende Haenchen vindt dat men de muziek van Bruckner almaar langzamer is gaan spelen. Een grote vergissing, volgens de voormalige chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO), en dat zette hij zaterdagavond groots en overtuigend recht....
Bruckner kreeg op deze avond zijn opwindende tred terug.

Verrassende, nieuwe inzichten
Meer dan tien minuten afhalen van de huidige gemiddelde speelduur, da’s behoorlijk wat. Zo wachtte Haenchen niet bij de overgang naar het Trio in het Scherzo, maar liet zonder cesuur doorspelen. Het leverde een geweldig contrast op. En in de beide hoekdelen kwamen met de tijdwinst verrassende, nieuwe inzichten. Zelfs in dit straffe tempo hield Haenchen geweldig zicht op de vele details in frasering en dynamiek, en het orkest volgde hem gretig en alert.
Peter van der Lint
Ganze Rezension
Trouw · 29. Mai 2022
5 Sterne
Goed dat Bruckner een mooie opmaat kreeg met Scale, het op Mahler geïnspireerde orkestwerk van Willem Jeths uit 2010. Jeths mixt elementen uit Mahlers muzikale toverdoos op originele wijze. Koperblazers achter de bühne, de tuba uit Mahlers Tiende, een omfloerste trom en een groot hamerblok – de ingrediënten vallen mooi in Jeths’ eigen toontaal. Al deelt hij meer hamerklappen uit dan Mahler zelf ooit durfde. Maar het stille einde van een enkele vinger over een glas water doet al die klappen weer mooi teniet. Soeverein uitgevoerd.
Peter van der Lint
Ganze Rezension
Trouw · 29. Mai 2022
---"Het was een zinderende, verpletterende avond.
Haenchen is een van de interessantste dirigenten van deze tijd. Zijn Achtste symfonie van Bruckner na de pauze was er een voor in de annalen en niet alleen omdat het NedPhO voor het eerst een concert gaf met zijn nieuwe eerste concertemeester, de Moldaviër Ionel Manciu.

Haenchens visie op Bruckners Achtste was hoogst overtuigend en de uitvoering was overweldigend. Hij nam het Scherzo opmerkelijk snel, met een heerlijke geprononceerde ritmische drive, terwijl het Adagio een hemelse overgave aan het eeuwige suggereerde. Nog nooit zo mooi gehoord.
Erik Voermans
Ganze Rezension
Het Parool · 29. Mai 2022
Het was een zinderende, verpletterende avond.

Jeths schreef Scale voor het Concertgebouworkest, dat het stuk in 2010 in première bracht. Meestal is dat dan meteen ook de laatste uitvoering. De programmeur van het NedPhO, Willem de Bordes, verdient er daarom alle lof voor dat hij met die droevig stemmende traditie wil breken, want premières zijn mooi, maar secundaires en tertiaires zijn beter voor de repertoireontwikkeling.

Prachtig werk, dat Scale, vol reminiscenties en allusies aan de muziek van Mahler. Jeths werd er door het publiek met groot applaus voor beloond.
Erik Voermans
Ganze Rezension
Het Parool · 29. Mai 2022