Kalender

20. Januar 2016 · Arnhem, Musis Sacrum

Johann Sebastian Bach: Motette: Lobet den Herren
Johann Sebastian Bach: Motette: Jesu meine Freude
Zoltan Kodaly: Mátrai Képek
Johannes Brahms: Liebesliederwalzer Op. 52

Nederlands Kamerkoor
Leo van Doeselaar, Wyneke Jordans (Klavier)

Pressestimmen

... Het is het enige werk op het programma zonder instrumentale begeleiding en daarom eigenlijk het mooist: pure muziek, die echt terugkeert naar de oorsprong, vooral in de prachtig reine, zij het soms onverwachte samenklanken waarvan een grote ruimtelijke werking uitgaat.
Frits van der Waa
Ganze Rezension
de Volkskrant · 22. Januar 2016
... Basaal is ook dat het door hem samengestelde programma opent met de volgens velen nooit geëvenaarde muziek van Bach. Op het betrekkelijk korte Lobet den Herrn, alle Heiden volgt het grote motet Jesu meine Freude. Opvallend is de lichte toets die Haenchen van meet af aan handhaaft. De muziek is transparant en de tekst is uitgesproken richtinggevend, met subtiele cesuren tussen de zinnen en talloze gradaties tussen fluisterzacht en krachtig. Haenchen doet zijn voordeel met de inzichten van de historische uitvoeringspraktijk, maar drukt evengoed zijn eigen stempel op de muziek. De continuobegeleiding, door orgel en cello, bevat leuke accenten: zo speelt de cello in Jesu op een gegeven moment hoog op de a-snaar de koraalmelodie mee waarop het hele werk berust. Het NKK zingt prachtig en eendrachtig ...
Frits van der Waa

"Die Musik ist transparent und der Tekst ausgesprochen richtungsgebend, mit subtilen Zäsuren zwischen den Sätzen und zahllosen feinen dynamischen Unterschieden von leise flüsternd bis kräftig"

Ganze Rezension
de Volkskrant · 22. Januar 2016
Haenchen laat klank Kamerkoor volop stromen

... is hij een atypische dirigent voor het koor – en dat had een uitstekende uitwerking op de zangers. Waar veel koordirigenten druk gesticuleren om de plaatsing van medeklinkers aan te geven, leek Haenchen het als zijn primaire taak te zien de klank te laten stromen. De balans kon haast niet beter. Haenchen, begonnen als koorknaap in het Dresdner Kreuzchor, begon met de Bach-motetten Lobet den Herrn en Jesu, meine Freude. Natuurlijk werd de barokke frasering niet ineens overboord gegooid, toch hoorde je ook vlagen van Bach van voor de opkomst van de historische uitvoeringspraktijk, een volvette klank en romantische bogen, wat tot een prettige botsing van stijlopvattingen leidde. ...
Merlijn Kerkhof
Ganze Rezension
NRC · 22. Januar 2016
Ook in het programma zelf was contrast ingebouwd: ... en de vrolijke Liebeslieder Walzer. Dat is Brahms-light, maar werd met een overtuiging gebracht alsof het een van zijn beste werken betrof.
Merlijn Kerkhof
Ganze Rezension
NRC · 22. Januar 2016