CDs / DVDs

de Volkskrant, 22. April 2013
Immense muzikale prestaties
(Außergewöhnlich musikalische Leistung)

De visie van dirigent Hartmut Haenchen heeft zich de afgelopen jaren op een interessante manier ontwikkeld. In zijn nieuwe interpretatie legt hij nadruk op de menselijkheid van de goden en halfgoden. Hij overspoelt je niet met Wagners grote gemoedsgolven maar legt het gewoel op sommige momenten stil. Een enkele keer verbrokkelen daardoor de wervelende onderstromen, maar vaker geeft hij de zangers én het publiek ruimte om de enerverende noten te verwerken. Dan hebben die rustmomenten een weldadig effect - niet alleen voor het publiek, zeker ok voor de zangers.
Biëlla Luttmer
de Volkskrant, 30. November 2006
2013 wordt een Wagnerjaar. De Nederlandse Opera heeft daarom besloten haar Ring-cyclus op het repertoire te houden. Met een nieuwe cast.
Dat wordt een derde hoofdrollengeneratie. De première-cast, vastgelegd op visueel fraaie dvd’s, maakte in de hernemingen al plaats voor een bezetting van (gemiddeld) groter kaliber. Die heeft de dvd’s gemist, maar is nu wel te horen op cd.

Met Linda Wattson als Brünnhilde, Albert Dohmen als Wotan, en (nog te verschijnen) Stig Anderson als Siegfried, in wat afstandelijke registraties. En Hartmut Haenchen maar dirigeren. Zijn deelname aan de komende reprises staat niet vast, maar tot nu toe was hij de grote constante in deze voor Nederlandse begrippen historische productie.
Roland de Beer

4 Sterne
de Volkskrant, 17. Oktober 2005
(...) Ovationen (...) Hartmut Haenchen, ausgewrungen nach drei Zykli und Tagen von 12 Stunden unverdrossen probieren mit den Sängern, bekam Beifallsrufe in jeder denkbaren Lautstärke. Stärker als jemals war sein Griff auf die Mixturen von Tempo, Drama und Stimmen. Subtiler als jemals spielten die Blechbläser des Nederlands Philharmonisch Orkest. (...) (Solisten) ließ er sich übertreffen durch musikalische Elektroschocks. "Kinder, macht Neues" mahnte einmal der alte Wagner. Es wird "Kinder, macht weiter".

Roland de Beer
de Volkskrant, 03. Mai 2004
(...) geblieben sind auch Dirigent Hartmut Haenchen und die Niederländische Philharmonie. Sie spielen mit ebensoviel Feuer, wie Regisseur Pierre Audi in seiner inszenierung brennen läßt.

Frits van der Waa
de Volkskrant, 02. Februar 1998
Haenchens Kraft liegt in der Unterstützung der Lyrik, in der Transparenz der Entwicklung.

Roland de Beer