Sinfoniekonzerte

www.amusa.fi, 18. Mai 2014
Helsingin Kaupunginorkesterin keskiviikkokonsertti oli kiintoisa: kaksi sinfoniaa c-mollissa, Ludvig van Beethovenin viides ja Dmitri Shostakovitshin kahdeksas.

Kapellimestari Hartmut Haenchen piti elegantisti hallussaan molempien sinfonioiden kokonaisuudet. HKO on ollut koko talven Beethoven-antelias ja viides sinfonia oli erinomainen jatke sarjalle. Haenchenin Beethoven nousi eetteriin kauniisti kiitävänä teoksena, jossa oli muutakin kuin kohtaloa. Dramaattinen sinfonia kääntyi lyyriseen tunnelmaan kapellimestarin käsissä. Toinen osa Andante con moto jäi mieleen erityisenä ehkä siksi, että moneen kertaan kuunneltu andante oli tässä versiossa täynnä sävyä ja pehmeyttä.
Hartmut Haenchen vältti makeilun vaarat ja tarkensi viidennen sinfonian teemastot kuulumaan sävykkäinä ja elävinä. Musiikkitalossa kuultiin tyylikäs viides.

Dmitri Shostakovitshin c-molliluomus oli illan toinen sinfonia. Jos ajatteli Beethovenia kuunnellessa, että sinfoniaillasta muodostuu miellyttävä ja lepuuttava konsertti, erehtyi. Shostakovitsh-maisemaan Haenchen kasvatti melkoisen tulkinnan, joka koetteli varmasti äänellisiä rajoja. Sodan tunnelmia satoi konserttisaliin ja tunnetusti Shostakovitsh osaa taidon tunkeutua musiikillaan kuulijan ihon alle.

Kapellimestari ja orkesteri olivat yhtä ja kahdeksas sinfonia pääsi puhuttelemaan voimallaan – orkesterin volyymeja ei säästetty.

Ehkä kuitenkin kiintoisin illan anti oli kahden mestarin kuuleminen peräkkäin ja samalla sävellajilla. C-mollit soivat muhkeina mestarien säveltäminä ja niin erilaisina. Hartmut Haenchen oli erinomainen tulkki tällä tiellä, sillä hänen tahtipuikkonsa löytää oikean tien kulkea. Illasta jäi tasapainoinen jälkikaiku huolimatta kahdesta hyvin erilaisesta c-mollista. Draamaa 1800-luvulta ja sotaa 1900-luvulta. Muistissa ovat.
Anja Kuoppa