Opern

Trouw, 17. Februar 2014
Het einde van de 'Ring'. Of toch niet?

'Der Ring des Nibelungen' De Nederlandse Opera *****

...
In deze laatste 'Götterdämmerung' overstegen de musici onder leiding van Hartmut Haenchen zelfs dit onvoorstelbaar hoge niveau.
De musici betuigden hun respect en dank aan de Duits/Nederlandse maestro door aan het begin van de derde akte op het teken van de dirigent niet op te staan; de musici bleven zitten om samen met de volgepakte zaal te applaudisseren en te stampvoeten voor Haenchen. Een ontroerend moment voor de bijna 71-jarige dirigent, die in al die jaren geen voorstelling van de meer dan honderd heeft gemist.

Op zijn beurt liet Haenchen bij het slotapplaus het hele orkest op de bühne komen, waar het hartstochtelijk en langdurig werd toegejuicht door een dolenthousiast publiek.

En toen verscheen regisseur Pierre Audi met microfoon voor het publiek en maande iedereen tot stilte. Hij memoreerde het groot aantal mensen dat aan het succes van deze 'Ring' had bijgedragen. En hij bedankte iedereen in de persoon van Hartmut Haenchen. De dirigent kreeg uit handen van Audi het originele ontwerp van de opvallende kubusring, ontworpen door de inmiddels overleden Eiko Ishioka.
Het was een mooie geste dat De Nederlandse Opera het einde van de 'Ring' op deze manier extra glans gaf. ...
Mooi dat Nederland maar geen afscheid wil en kan nemen van deze unieke enscenering.
Peter van der Lint
Ganze Rezension